Coastal Residence II

House for Viewing

Project At a Glance

Client:
Coastal Residence II
Location:
New England
Program:
Ground-up Residence and Landscape Design
Project Team:

General Contractor: PAC Group

Landscape Design: Pirie Associates

Structural Engineer: Edward Stanley Engineers

MEP Engineers: Altieri Sebor Weiber Consulting Engineers

Lighting Design: Altelier 10

Photographer: Pirie Associates

Year Completed:
2014

Project Details

With careful placement and orientation, this home takes full advantage of its hilltop coastal site. The building forms were placed to capture long and short coastal views as well as sunlight in the exterior landscape courtyards. The simple, platonic forms are punctuated by openings that connect the interior spaces to views, creating landscape “images” as perceived from the interior as compliments to the owners’ art collection. The surfaces of the house are minimal to contrast the richly textured site; wooded and part of an old coastal granite quarry.  Remnant materials from the site are used In the landscape and courtyard. The courtyard cobbles were reclaimed from a previous house on the site that no longer exists.