rooftop courtyard

Sculpture Garden and Performance Space for an Urban High School

Project At a Glance

Client:
Cooperative Arts and Humanities High School
Location:
New Haven, CT
Program:
Site Development and Roof-top Courtyard for Urban High School
Project Team:

Landscape Architects: Paul S Butkus, ASLA

Structural Engineer: GNCB, Inc.

Building Architect: Cesar Pelli & Asssociates 

Photographer: Pirie Associates

Year Completed:
2009

PROJECT DETAILS

This state of the art educational facility is located in the heart of New Haven’s arts and entertainment district. The rooftop courtyard was conceived as an outdoor classroom and performance space complimenting the various venues within the building. Located on top of the gymnasium, the space is visible from many classrooms and an adjacent hotel.

A low maintenance synthetic athletic turf system was proposed for the main area which also incorporates rainwater retention to reduce runoff. Terraced walls flank two sides of the space which provide seating and retain sufficient soil to support trees and plantings selected to provide year round interest.