Factory Adaptive Reuse Analysis

Mixed-use Residential Development on the Mill River

Project At a Glance

Client:
Mill River - Star Supply Site Development
Location:
New Haven, CT
Program:
Mixed-use Residential Site Proposal
Project Team:
Developer: Christie Wareck
Year Completed:
N/A

PROJECT DETAILS

This project is the adaptive reuse of an old factory complex at the Mill River. The site is a brown field that requires significant clean-up to make it ready for its new use. The project consists of new professional office, housing, minimal retail, and a restaurant.

Three housing types are incorporated in the planning to address the varying edge conditions: Six story apartments with a common interior corridor and lobby on the restored marsh; a 5-story artist work-live loft design on the retail street edge; and 4-story townhouses on the single-family residential street edge.

As part of the project we studied at the ecological history of the site to offer a direction for the restoration of the adjacent marsh and recreational fields. We also participated in community meetings to build consensus regarding the use and massing on the site.